Sıkça Sorulan Sorular
Başlarken: Erasmus+ öğrenci öğrenim ve staj hareketliliği ile ilgili güncel esasların, her proje dönem için Ulusal Ajans tarafından yayımlanan KA 131 - Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı’nda yer aldığını biliyor muydunuz? 2024 proje döneminin El Kitabına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Uluslararası İlişkiler Ofisimizin Galatasaray Üniversitesi Erasmus+ Programı Uygulama Yönergesine de göz atmanızda fayda bulunmaktadır.
ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
ERASMUS’A KİMLER KATILABİLİR?
- Bütün öğrenciler Erasmus değişim programına katılabiliyor mu?
Erasmus öğrenim hareketliliği programına, lisans dil hazırlık sınıfı, bilimsel hazırlık sınıfı, intibak sınıfı, lisans tamamlama ve tezsiz yüksek lisans öğrencileri hariç tüm GSÜ öğrencilerinin katılmaya hakkı vardır. Lisans öğrencileri öğrenimlerinin ilk dört yarıyılını tamamladıktan sonra, lisansüstü öğrencileri ise tez aşamasına geçtikten sonra anlaşmalı yükseköğretim kurumlarında öğrenim hareketliliği gerçekleştirebilir. Ayrıca fakülteniz/enstitünüz, yönetim kurulu kararıyla ek katılım şartları koyabilir. Bu koşullar, her çağrıda belirtilecektir.
- Alttan dersim var, Erasmus’a gidebilir miyim?
Fakülteniz aksi yönde bir yönetim kurulu kararı almadıysa, alttan dersi olan öğrenciler de Erasmus’a gidebilir.
- Bölümümde Erasmus’a gitmek için not ortalaması şartı var mı? Dönem kısıtlaması var mı?
Bölümlerin Erasmus başvuru koşulları ile ilgili almış olduğu yönetim kurulu kararları, her çağrı ilanında belirtilmektedir.
- Erasmus’a gitmek okulu uzatır mı?
Erasmus'a gitmek, otomatik olarak okulunuzu uzatmaz. Ancak okulunuzun uzamaması için, şu şartları yerine getirmelisiniz:
- Gittiğiniz üniversitede bölüm Erasmus koordinatörünüzün onayını alarak, kural olarak bir dönem için 30 AKTS'lik ders seçmelisiniz.
- Bu şekilde seçtiğiniz derslerden başarılı olmalısınız. Geçtiğiniz dersler GSÜ'de akademik olarak tanınacak ve burada almanız gereken derslerin yerine sayılacaktır. Bunun için Erasmus’ta ders seçiminde bölüm Erasmus koordinatörüz ün onayını almanız önemli ve gereklidir, aksi takdirde seçtiğiniz derslerin burada tanınmasını talep edemezsiniz.
- Yan dal öğrencisiyim; yan dal yaptığım bölümden Erasmus’a gidebilir miyim?
Yan dal yaptığınız bölümden Erasmus’a gidemezsiniz.
- Çift ana dal öğrencisiyim; çift ana dal yaptığım bölümden Erasmus’a gidebilir miyim?
Çift ana dal öğrencileri, ilgili çağrıda yalnızca tek bir ana daldan başvuruda bulunmak kaydıyla, istedikleri bölümden Erasmus’a gitme hakkına sahiptir. Başvuruda bulunmadan önce, çift ana dal yaptığınız bölümlerin Erasmus bölüm koordinatörlerine danışınız.
- Yüksek lisans/doktora öğrencisiyim, Erasmus hareketliliğinden faydalanabilir miyim?
Evet, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz de tez aşamasındayken Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirebilirler. Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne kayıtlı öğrencilerimiz, Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Erasmus El Kitabına bağlantıdan ulaşabilirler.
ERASMUS İLE NERELERE GİDEBİLİRİM?
- Erasmus ile nereye gidebilirim?
Üniversitemizin bölümlere göre anlaşmalı olduğu üniversitelere ve kontenjanlara, bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
- Erasmus programıyla İsviçre’ye gidebilir miyim?
İsviçre Erasmus program ülkelerinden olmamakla birlikte, AB’den bağımsız olarak Swiss-European Mobility Programme ’i (SEMP) yürütmektedir. Erasmus için açtığımız çağrılara başvurarak, bu program kapsamında anlaşmalı olduğumuz İsviçre üniversitelerine gidebilirsiniz. SEMP katılımcılarının hibelendirilmesi, İsviçre tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Anlaşmamız olmayan bir okula gidebilir miyim?
Değişim anlaşmamız olmayan bir üniversiteye gidemezsiniz.
- Neden X Üniversitesi/X ülkesi ile anlaşmamız yok? Ben X’e gitmek istiyorum, ne yapmalıyım?
Erasmus değişim anlaşmaları, GSÜ ile Erasmus program ülkelerinde (AB ülkeleri ile Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya ve Sırbistan Cumhuriyeti) bulunan diğer üniversitelerin eğitim programlarının uyuşması ve diğer üniversitenin de değişim anlaşması yapmayı kabul etmesine bağlıdır. Bu aşamada üniversitelerin eğitim dili, geçmişteki gelen/giden öğrenci sayısı ve dengesi vs. etmenler devreye girmektedir. GSÜ’nün anlaşma yapmasını istediğiniz üniversiteler varsa, bölüm Erasmus koordinatörünüz e bu talebinizi iletebilirsiniz. Koordinatörünüzün uygun bulması durumunda, Ofisimiz ikili anlaşma yapılması için teklifte bulunacaktır.
ERASMUS’A BAŞVURMAK
- Erasmus hareketliliği başvuruları ne zaman oluyor?
Erasmus başvuruları, genellikle takvim yılı sonuna doğru başlar ve güz dönemi sonunda biter. Bu başvurular, bir sonraki akademik yılda Erasmus’a gitmek isteyen öğrencilere yöneliktir. Yani lisans 3. sınıfta Erasmus’a gidecek bir öğrencinin, 2. sınıftayken başvuruda bulunması gerekir. Başvurular başladığında, çağrı ilanı Üniversitemizin ve Ofisimizin ana sayfasında yayımlanmakta ve kayıtlı tüm öğrencilerin otomasyon sisteminde kayıtlı e-postalarına duyuru olarak gönderilmektedir.
- “2. Çağrı” nedir? Ne zaman olur?
İkinci çağrı, birinci çağrı yerleştirmeleri tamamladıktan sonra, sadece bahar yarıyılında Erasmus’a gitmenize olanak sağlar.
- Erasmus öğrenci hareketliliği başvurusunu nereden yapacağım?
Erasmus başvuruları, Türkiye Ulusal Ajansı’nın https://turnaportal.ua.gov.tr/ sitesi üzerinden alınmaktadır. Bu sitede e-Devlet giriş bilgileriniz ile oturum açıp başvuruda bulunabilirsiniz.
- Başvuru esnasında sunmam gereken belgeler nelerdir?
Başvuru esnasında, ilgili ilanda belirtildiği şekliyle ek puan, ilave hibe desteği vs. hakkı tanıyan bir durumunuz varsa, bunu ispat edici belgeleri yüklemeniz gerekmektedir. Ayrıca bir belge istenmesi halinde, bu ilgili çağrı ilanında belirtilecektir.
- DELF/DALF/TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan dil belgem/ ÖSYM yabancı dil sınavlarından aldığım sonuç var. Erasmus dil sınavı yerine kullanabilir miyim?
Ulusal Ajans’ın mevcut kurallarına göre, “Yükseköğretim kurumları, başvuran bütün öğrencilere eşit uygulanabilir bir yabancı dil düzeyi belirleme ölçütü oluşturmalıdır. Başvuru aşamasında bütün öğrencilerden aynı (veya farklı olup birbirine denkliği kabul edilen) belge/sınav sonuçları istenmeli, bu belge/sonuçlar değerlendirmeye alınmalıdır.” Bu kural uyarınca, GSÜ’de bütün öğrencilerin tek bir dil sınavına girip aynı sınavın sonuçlarına göre değerlendirilmesine karar verilmiştir. Resmi dili Fransızca olan ülkelere gidecek öğrencilerin Fransızca, diğer ülkelere gidecek öğrencilerin İngilizce yabancı dil sınavına girmeleri gerekmektedir. GSÜ’de ders alma yükümlülüğü bulunmayan yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bu zorunluluk yoktur; diledikleri dilden sınava girebilirler.
- Dil sınavları ne zaman oluyor?
Dil sınavları, başvuru dönemi içerisinde, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenmektedir.
- Erasmus başarı puanı nasıl hesaplanıyor/sıralama nasıl yapılıyor?
Erasmus başarı puanınız hesaplanırken, genel ağırlıklı not ortalamanızın yüzlük sistemdeki karşılığının %50’si ile GSÜ yabancı dil sınav sonucunuzun %50’si toplandıktan sonra, ilgili çağrıda belirtilen puan artırımı/eksiltmeleri uygulanır. Adaylar, oluşan puanlarına göre bölüm içinde sıralanır.
- Erasmus başarı puanlaması hesaplamasında hangi not ortalamam dikkate alınacak?
Son başvuru tarihi itibarıyla sahip olduğunuz genel ağırlıklı not ortalamanız hesaplamada dikkate alınmaktadır.
- Okul tercihleri nasıl yapılıyor? Okullara nasıl yerleştiriliyoruz?
GSÜ’nün ve bölümünüzün anlaşmalı olduğu üniversiteleri ve kontenjanları inceleyerek, tercihte bulunabilirsiniz. Erasmus başarı puanınıza göre yapılan sıralamaya göre, öğrenciler bölüm koordinatörleri tarafından tercihlerine yerleştirilirler.
- “X Üniversitesi DELF B2 istiyormuş…”: Gitmek istediğim üniversitenin dil koşullarını nasıl öğrenirim?
Gideceğiniz okulun dil koşullarını, ilgili okulun Erasmus ile ilgili web sitesinden kontrol edebilir; açık bir bilgi bulamazsanız oranın Erasmus birimine sorabilirsiniz. Üniversiteler yıldan yıla koşullarını değiştirebildiği için, doğrudan kurum ile koşulları teyit etmek en sağlıklı yöntemdir. Tercihte bulunmadan önce, gitmek istediğiniz üniversitenin özel kabul koşulları bulunup bulunmadığını araştırmalısınız. Üniversiteler, bu bilgileri Erasmus öğrencilerine yönelik internet sitelerinde paylaşmaktadır ve tüm partner üniversitelerimizin e-posta ile ulaşabileceğiniz Erasmus ofisleri bulunmaktadır.
ERASMUS’A SEÇİLDİKTEN SONRA…
- Hareketliliğe seçildikten sonra ne yapmamız gerekiyor?
Hareketliliğe seçilip yerleştirmeniz gerçekleştirildikten sonra, GSÜ Erasmus Birimi sizleri yerleştirildiğiniz üniversiteye bildirecektir(nomination).
Sizin yapmanız gerekenler, bu süreç tamamlandıktan sonra başlayacaktır. Üniversitelere bildirimler, güz döneminde başlayan hareketlilikler için ilkbahar, bahar döneminde başlayan hareketlilikler için ise sonbahar aylarında gerçekleştirilmektedir.Bildiriminiz gerçekleştirildikten sonra, Erasmus hareketliliğinizi gerçekleştireceğiniz üniversiteden kaydınızı yaptırmanız için gereken talimatları içeren bir e-posta alacaksınız. Bu e-posta, Erasmus başvurunuz sırasında forma yazdığınız e-posta adresinize gelecektir.
- Bütün arkadaşlarıma kayıt mail’i geldi, ama bana gelmedi. Ne yapmam gerekiyor?
Her üniversite, Erasmus öğrencilerinin kayıt süreçlerini farklı şekilde yönetmektedir. Bazı üniversiteler bildirimleri aldıkça kayıt işlemleri ile ilgili e-postaları yollarken, bazıları bildirim süreci sona erdikten sonra yollamaktadır -bu da Mayıs-Haziran ayı sonunu bulabilmektedir-. Hatta bazı üniversitelerde, her fakültenin ayrı bir kayıt düzeni bulunmaktadır. Dolayısıyla siz A Üniversitesi’ne gidecekken B Üniversitesi’ne giden arkadaşlarınızın kayıt e-mail’i almış olması, hareketliliğinizle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir.
Sorun, sizinle aynı üniversiteye (ve hatta aynı bölüme) gidecek arkadaşlarınıza mail gelmişken size gelmemiş olmasıdır. Bu durumda bizimle iletişime geçiniz.
Kayıt mail’inin Haziran/Ekim ayı sonu itibarıyla gelmemiş olması durumunda da bizimle iletişime geçiniz.
- Erasmus öğrenim hareketliliğini gerçekleştireceğim üniversite vakıf üniversitesi, ücret ödemem gerekiyor mu?
Hayır, Erasmus Programı kapsamında gideceğiniz üniversitede herhangi bir harç/kayıt ücreti ödemeniz gerekmemektedir.
- Erasmus’a gittiğim dönemde GSÜ’de kayıt yenileyecek miyim?
Erasmus’a gittiğinizde, GSÜ’de “Erasmus(Giden Öğrenci)” olarak görünürsünüz ve otomasyon sisteminde kayıt yenilemenize gerek bulunmaz.
- GSÜ’de harç ödeme yükümlülüğü altındayım; Erasmus’a gidince nereye ödeyeceğim?
Erasmus’a giden öğrenciler, katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin yükümlülükleri bakımından kendi yükseköğretim kurumlarının mevzuatına tabidir. Harç ödeme yükümlülüğü altındaysanız, Erasmus’a gittiğinizde de harcınızı ödemeniz gerekmektedir (bkz. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik, m. 22/4).
- Gideceğim şehirde kalacak yerimi siz mi ayarlıyorsunuz?
Hayır.
- Bana vize randevusu alabilir misiniz?
Hayır.
- Vize işlemleri konusunda ofis yardımcı oluyor mu?
Ofis yalnızca vize alırken ihtiyacınız olan ve okuldan temini mümkün olan belgeleri size verir; vize randevusu almak ve başvuruda bulunmak kendi sorumluluğunuzdadır.
- Ofisten hangi belgeleri temin edebilirim?
Kurumlara vereceğiniz GSÜ’den Erasmus hareketliliğine katılmaya hak kazandığınızı gösteren yazı, Erasmus programı kapsamında hibe almaya hak kazandığınızı gösteren yazı, katıldığınız Erasmus dil sınavında başarılı olduğunuzu gösteren yazı, Fransızca diploma çevirileriniz ve Erasmus süreciniz ile ilgili diğer benzeri yazıları Ofisimizden temin edebilirsiniz.
- Yeşil pasaportum var; vize almak zorunda mıyım?
3 aydan uzun süreyle Avrupa ülkelerinde bulunmak için vizeye ihtiyacınız vardır.
- Yeşil pasaportum var; vize almak için bordo pasaport çıkartmak zorunda mıyım?
Yeşil pasaportlara uzun dönem vize verilip verilmediğini, gideceğiniz ülkenin vize birimleriyle teyit etmelisiniz. Ülkelerin uygulamaları farklılık gösterebildiği ve zamanla değişebilmektedir.
- Etudes en France (Campus France) nedir ?
Erasmus hareketliliğini Fransa’da gerçekleştirecek öğrencilerimiz, gidecekleri üniversiteden kabul mektupları geldiğinde, vize başvurusunda bulunmadan önce Etudes en France
profili oluşturmak zorundadır. Buraya yükleyeceğiniz belgeler ve gireceğiniz bilgiler, öğrenci vizesi alabilmek için gereklidir. EEF dosyalarınız, Fransa yüksek öğretim kurumlarının tanıtılması ve uluslararası öğrenciler ve öğrenim hareketliliklerinin teşviki amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşu olan Campus France tarafından incelenmektedir.
- Gideceğim okulda ders seçimini nasıl yapmam gerekiyor?
Ders seçimlerinizi, bölüm akademik koordinatörleriniz in onayıyla gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Lisans öğrencileri, kural olarak her dönem 30 AKTS’lik ders almak zorundadır. Gittiğiniz üniversitenin değişim öğrencilerine sunduğu derslere, ilgili üniversitenin web sitesinden ve/veya kayıt olmanız için size yollanan e-postadan ulaşabilirsiniz.
- Ders yükümlülüğünü tamamlamış bir yüksek lisans/doktora öğrencisi olarak, Erasmus’ta ders almak zorunda mıyım? Hareketlilik sürem nasıl hesaplanacak?
Bu husus, hareketliliğinizi gerçekleştirdiğiniz üniversiteye göre değişecektir. Bazı üniversiteler, değişim öğrencilerinin, öğrenim seviyeleri fark etmeksizin, ders kaydı yaptırmasını isterken, bazıları lisansüstü öğrencilerinin tez araştırmalarını yürütmek için kendi öğretim elemanlarından birini öğrenciye danışman olarak atamaktadır.
Sınavlara girme yükümlülüğünüz bulunmasa bile, akademik takvimdeki dönem başlangıcı ve sonlarına göre hareketliliğinizi tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıntılar için bizimle iletişime geçiniz.
- Learning agreement nedir? Nasıl doldurulur?
Learning agreement, nam-ı diğer “öğrenim anlaşması” (contrat d’études), Erasmus’a gideceğiniz üniversitede alacağınız dersler ve bunların GSÜ’de karşılık geleceği dersleri gösteren bir belgedir. Learning agreement, Erasmus’ta alacağınız derslerin GSÜ’de akademik tanınmasını garanti altına alır. Learning agreement’ınızı gitmeden önce yapmanız gerekmektedir, çünkü:
- Gideceğiniz okul, kayıt esnasında sizden learning agreement isteyebilir.
- Vize başvurusu sırasında learning agreement’ınızın olmaması, başvurunuzun reddiyle sonuçlanabilir.
- Erasmus’tayken GSÜ’de akademik tanınması gerçekleştirilecek (“sayılacak”) dersler almanız, öğrenim hayatınızı olağan akışında sürdürmenize olanak sağlayacaktır. Learning agreement’ınızı yaparken karşınıza üç format çıkması olasıdır:
- Online Learning Agreement (OLA)
- Gideceğiniz üniversitenin kendi kullandığı matbu form/çevrimiçi form
- GSÜ’nün de kullandığı, AB’nin learning agreement formu
Erasmus Without Paper (EWP) ağına dahil olan kurumlar, öğrenim anlaşmalarının tamamen çevrimiçi yapılmasına olanak tanıyan OLA yöntemini kullanmaktadır. GSÜ, EWP ağına dahildir ve öğrencilerimiz OLA yapabilirler. Gittiğiniz üniversite de OLA yapıyorsa, öğrenim anlaşmanızı learning-agreement.eu sitesi üzerinden yapmanız gerekmektedir. OLA rehberimiz için tıklayınız.
Eğer gittiğiniz üniversite EWP ağına dahil değilse, öğrenim anlaşmanızı Üniversitemizin learning agreement formu nu kullanarak yapmalısınız. Karşı kurum, kayıt mail’inde size kullanmanız için ayrı bir form/çevrimiçi sistem sunmuşsa, öğrenim anlaşmanızı iki formatta da hazırlamanız ve bize kendi Üniversitemizin formunu teslim etmeniz gerekmektedir.
- Erasmus’a seçildim, ama gitmekten vazgeçtim. Ne yapmalıyım?
Herhangi bir sebeple hareketliliğinizi gerçekleştirmekten vazgeçerseniz, Erasmus’a gitme hakkınızdan feragat ettiğinizi bir dilekçeyle bize bildirmelisiniz. İmzalı dilekçenizi şahsen ofise verebileceğiniz gibi, e-posta yoluyla da erasmus@gsu.edu.tr adresine de iletebilirsiniz.
Hibe dağıtım sonuçları açıklanmadan önce, istediğiniz zaman Erasmus’a katılma hakkınızdan feragat edebilirsiniz. Hibe sonuçları açıklandıktan sonra, feragat hakkınızı kullanmanız için belirli bir süre tanınacaktır. Bu süre geçtikten sonra Erasmus’a gitmekten vazgeçerseniz, veya Erasmus’a gitmeyeceğinizi bile bildirmeden Türkiye’de kalırsanız, aynı öğrenim kademesi içinde yapacağını Erasmus öğrenim ve staj hareketliliği başvurularında puanınız eksiltilecektir.
ERASMUS HİBELERİ
- Erasmus hibesi nedir?
Öğrencilere yurt dışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurt dışında olmalarından kaynaklanan masraflarının bir bölümünün karşılanmasını sağlamak üzere verilen nakdi destektir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değildir, yalnızca katkı niteliğindedir.
- “Herkese hibe çıkıyor.” mu? Hibe alıp almayacağımız ne zaman belli olacak?
Öğrencilerin hibelendirilmesine ilişkin meseleler, Ulusal Ajans’ın üniversitemize o proje dönemi için tahsis ettiği hibe miktarına bağlıdır. Bu miktar önceden bilinmediği müddetçe, herkese hibe çıkıp çıkmayacağı konusunda kesin bir beyanda bulunamamaktayız.
Ulusal Ajans, proje başvuru sonuçlarını yaz aylarında açıkladığı için, hibe alıp almayacağınız genellikle yaz ortasında bütçemiz belli olduğunda ve konu ile ilgili Üniversite Yönetim Kurulu kararı çıktığında belli olacaktır.
- Hareketlilik sürem boyunca hibe alacak mıyım?
Öğrenciler, bütçe olanakları dahilinde tam veya kısmi hibelendirilebilmektedir. Tüm hareketlilik süreniz boyunca hibe alıp alamayacağınız, üniversitemize tahsis edilen bütçeye ve bu bütçenin Üniversite Yönetim Kurulu tarafından katılımcılar arasında nasıl paylaştırılacağına bağlıdır.
- Burs alıyorum, bu Erasmus hibesi almama engel midir?
Hayır; çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alan öğrenciler de Erasmus hibesi almaya hak kazanabilir.
- “İlave Hibe” desteği ve “içerme desteği” nedir; nasıl yararlanabilirim?
Ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan öğrencilerimize, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanır:
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Yetim/ölüm aylığı bağlananlar
4) Şehit/gazi eş ve çocukları ile gazilerin kendileri
5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6) Engelliler
7) 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında ebeveynlerinden biri veya vasisi engelli veya muhtaç aylığı alanlar
8) Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.
Durumunuz yukarıdaki kategorilerden birine uyuyorsa, Erasmus başvurunuz sırasında durumunuzu ispatlayan belgeleri de başvurunuza ekleyerek ilave hibe desteğinde bulunabilirsiniz.
Ayrıca imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik için, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen, olağandışı gereksinimleri bulunan katılımcılara, içerme desteği de verilebilir. Bunun için de başvurunuz esnasında, yukarıdaki götürü ilave hibe miktarı ile karşılanamayacak ek giderleriniz olacağını, detaylarıyla açıklamanız gerekir.
ERASMUS HAREKETLİLİĞİNE BAŞLADIKTAN SONRA…
- Erasmus hibemi alabilmek için neler yapmam gerekiyor?
Hibe almaya hak kazanan öğrenciler, öncelikle Erasmus Biriminin duyurduğu biçimde bir Euro hesabı açmak ve bu hesabın IBAN numarasını kullanarak Ofisimizde hibe sözleşmelerini imzalamak zorundadır. Erasmus hibelerinin ilk taksidi, hareketliliğe başladığınızda, kalanı ise hareketliliğiniz sona erdiğinde yatırılmaktadır.Erasmus hareketliliğine başladıktan sonra, aşağıdaki üç belgeyi Ofisimize ilettiğinizde hibenizin %80’i yatırılacaktır:
1- Katılım sertifikası nın varış kısmının gittiğiniz okulun Erasmus birimi tarafından imzalanmış hali
2- İki koordinatör ve sizin tarafınızdan imzalanmış öğrenim anlaşması
3- Hareketlilik ülkesine gittiğiniz tarihi ispatlamak adına pasaportunuzun giriş ve çıkış damgalarının bulunduğu sayfası
Hibenin ikinci taksidi için bkz. soru #48.
- Öğrenim anlaşmamda seçtiğim derslerin saatleri çakışıyor/ders ilgimi çekmedi/ilgimi çeken başka dersler var. Seçtiklerimden farklı dersler alabilir miyim?
Öğrenim anlaşmanızda değişiklik yapmanız mümkündür. OLA’da nasıl değişiklik yapılacağını, bağlantıdaki video yu izleyerek öğrenebilirsiniz. Form doldurduysanız, öğrenim anlaşmanızın “During Mobility” kısmında eklediğiniz/bıraktığınız dersleri göstermeniz ve koordinatörünüze onaylatmanız gerekiyor. Seçtiğiniz derslerde dönem içinde bir değişiklik yaptıysanız, akademik tanınmanızı garanti altına almak için bu adımı atlamamalısınız.
- Güz yarıyılı için Erasmus’a gittim; bahar yarıyılında da burada kalabilir miyim?
Hareketlilik döneminizi uzatmanız mümkündür. Bunun için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
1- GSÜ’deki bölüm koordinatörünüz e süre uzatma talebinizi iletip, onun onayını almalısınız.
2- Gittiğiniz kurumun Erasmus birimine talebinizi iletmelisiniz.
3- İki taraf da uzatma talebinizi uygun bulduktan sonra, hareketliliğinizi uzattığınızı bize bildirmelisiniz. Bunu, GSÜ’de bahar yarıyılı kayıt yenileme döneminden önce gerçekleştirmelisiniz.
- Bir yıllığına Erasmus’a seçildim, ilk dönemin sonunda dönebilir miyim?
Hareketliliğinizi bir dönem sonunda sonlandırabilirsiniz. Bunun için:1- Gittiğiniz üniversitenin Erasmus birimine, hareketliliğinizi erken sonlandıracağınızı bildirin ve onaylarını alın. 2- GSÜ Erasmus Birimine, bahar yarıyılında eğitiminize GSÜ’de devam edeceğinizi, bahar kayıt yenileme döneminden önce bildiriniz.
- GSÜ’nün güz dönem sonu sınavları ile baharda Erasmus ile gideceğim üniversitenin dönem başlangıcı çakışıyor; ne yapacağım?
Gideceğiniz okulun akademik takvimini kontrol etmek, sizin sorumluluğunuzdadır. Şayet böyle bir çakışma durumu oluşuyorsa, bizi ve gideceğiniz okulu durumdan makul bir süre önce haberdar edip, geç varacağınızı bildirmelisiniz. Bu durumda hareketliliğinizi gerçekleştireceğiniz okulun talimatlarını dikkate almalısınız. ERASMUS’TAN DÖNDÜKTEN SONRA…
- Erasmus’tan döndükten sonra hangi belgeleri teslim etmem gerekiyor?
Erasmus’tan döndükten sonra, hareketlilik süreniz, hibenizde kesinti yapılmasını gerektiren bir durum (başarısızlık vs.) olup olmadığının kontrolü ve hibenizin kalan %20’sinin yatırılması için, aşağıdaki belgeleri bize iletmelisiniz:
1-Katılım sertifikası nın ayrılış kısmının da gittiğiniz okulun Erasmus birimi tarafından imzalanmış hali
2-(Varsa) değişikliklerin gösterildiği öğrenim anlaşması
3- Hareketlilik ülkesinden döndüğünüz tarihi ispatlamak adına, pasaportunuzun giriş ve çıkış damgalarının bulunduğu sayfası
4- Transkriptiniz
- Erasmus’tan döndükten sonra hangi belgelerimi ne zamana kadar teslim etmem gerekiyor?
Belgelerinizi transkriptiniz hazır olduktan sonra en geç 1 ay içinde teslim etmeniz gerekmektedir.
- Erasmus’tan döndükten sonra notlarım transkriptime ne zaman işlenir?
Transkriptinizi bize ilettiğinizde, transkriptiniz Ofis tarafından fakülte sekreterliğinize gönderilmekte, sekreterlik tarafından bölüm Erasmus koordinatörünüz e iletilmekte, koordinatörünüz notlarınızı GSÜ’de kullanılan not sistemine dönüştürüp hangi derslerin yerine sayılacağını belirten formu doldurduktan sonra ise fakülte yönetim kurulunda görüşülerek süreç tamamlanmaktadır. Bu işlemler, tabiatı itibarıyla zaman almaktadır. Transkriptinizi Erasmus Birimine ilettikten sonra akademik tanınma sürecinizi, fakültenizin sekreterliğinden takip edebilirsiniz.
- Erasmus’ta aldığım dil dersleri, GSÜ’de sayılacak mı?
Erasmus’ta aldığınız yabancı dil dersleri, kural olarak GSÜ’deki yabancı dil kredisi yükümlülüğünüze sayılmamaktadır. Hangi tür dil derslerinin sayılacağını, bölüm Erasmus koordinatörünüzle görüşebilirsiniz.
- Gittiğim üniversitede kaldığım dersler var; bütünleme sınavlarına katılabilir miyim?
Erasmus öğrencisi olarak, gittiğiniz üniversitede bütünleme sınavlarına katılabilirsiniz. Ancak Erasmus hareketlilik süresine yalnızca final dönemi dahil olduğundan, bütünleme sınavları için yurtdışında geçirdiğiniz süre, hareketlilik gün sayınızın hesabında dikkate alınmayacaktır. Bazı üniversiteler tüm bütünlemelerini akademik yıl sonunda da yapabilmektedir. Dolayısıyla güz yarıyılında başarısız olduğunuz bir dersin bütünleme sınavına, yaz aylarında girebileceğinizi ve bunun için tekrar yurt dışına çıkmanız gerekebileceğini göz önünde bulundurunuz. Gideceğiniz üniversitenin akademik takvimini inceleyiniz ve Erasmus öğrencilerine uzaktan sınav imkanı tanıyıp tanımadıklarını araştırınız.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
- Erasmus staj hareketliliği başvuruları ne zaman oluyor?
Erasmus staj hareketliliği başvuruları, genellikle ilkbahar aylarında gerçekleştirilmektedir.
- Herkes Erasmus stajına başvurabilir mi?
Erasmus staj hareketliliğine lisans dil hazırlık sınıfı, bilimsel hazırlık sınıfı, intibak sınıfı ve lisans tamamlama öğrencileri hariç, tüm GSÜ öğrencileri katılabilir. Staj hareketliliğine katılmak için lisans öğreniminde dört yarıyılı tamamlamış olma, lisansüstü öğrenimde ise tez aşamasına geçmiş olma şartı bulunmamaktadır.
- Erasmus staj hareketliliği başvurusunu nereden yapmam gerekiyor?
Erasmus başvuruları, Türkiye Ulusal Ajansı’nın https://turnaportal.ua.gov.tr/ sitesi üzerinden alınmaktadır. Bu sitede e-Devlet bilgileriniz ile oturum açıp başvuruda bulunabilirsiniz.
- Erasmus stajı yapılacak yeri siz mi ayarlıyorsunuz?
Hayır.
- Nerede staj yapabilirim? Staj yapacağım kurumun üniversite ile anlaşmalı olması gerekiyor mu?
Erasmus stajınızı, Erasmus program ülkelerinin (AB ülkeleri ile Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya ve Sırbistan Cumhuriyeti) herhangi birinde yapabilirsiniz. Staj hareketliliklerinde, staj yapılacak kurum ile GSÜ arasında bir ikili anlaşma olması gerekmemektedir. Staj yapacağınız kurum, program ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu olabilir. ANCAK AB kurumları ve AB ajansları ile AB programlarını ulusal çapta yürüten kurumlarda Erasmus stajı yapılamaz.
- Ne kadar süre staj yapabilirim?
Erasmus stajları, en az 2 ay, en fazla 12 ay süreyle yapılabilir.
- Erasmus stajı için dil sınavına girmem zorunlu mu? Sınav ne zaman yapılıyor?
Evet, Erasmus staj hareketliliği başvurunuzun değerlendirilebilmesi için, ilgili ilan kapsamında düzenlenen yabancı dil sınavına girmeniz gerekmektedir. Staj hareketliliği başvurunuzda İngilizce veya Fransızca yabancı dil sınavına girebilirsiniz. Her iki sınava da girmeniz halinde, yüksek olan sınav sonucunuz başarı değerlendirilmesinde kullanılacaktır.
- Erasmus stajını yapacağım yeri ne zaman ayarlamam gerekiyor? Staj başvurusunda staj yapacağım yerin belli olması gerekli mi?
Başvuru esnasında staj yerinizi belirtmek ve staj davet mektubu sunmak zorunda değilsiniz. Seçildikten sonra da staj yeri bulabilirsiniz. Hibeli seçilmeniz durumunda, sizin staj hakkınızı kullanmadığınızda diğer adayların hibeden yararlandırılabilmesi için, sonuçların ilanından itibaren 1 ay içinde bizi staj planlarınızdan haberdar etmenizi istemekteyiz.
- Staj yapacağım kurumun yapması gereken bir şey var mı?
Staj yapacağımız kurumun aşağıdaki üç belgeyi size sağlaması gerekmektedir:
- Kabul mektubu: Kurumun antetli kağıdına basılmış, adınızı, staj yapacağınız tarihleri ve tercihen stajınızı yapacağınız birimi/stajınızın içeriğini belirten, kurumun iletişim bilgileri ile kurumdan yetkili bir kişinin imzasını taşıyan mektup.
- Staj anlaşması : Staj anlaşması doldurulduktan sonra staj yapılacak kurum ve GSÜ UİO yetkililerince imzalanmalıdır. Vize başvurularında davet mektubu ve staj anlaşması gerekli olacağından, bu belgeleri hareketliliğe başlamadan önce hazır ediniz.
- Staj başında ve sonunda staj yapılan kurum yetkilisinin imzalayacağı katılım sertifikası .
DİKKAT!: Gideceğiniz ülke, vize başvurusu esnasında Erasmus stajyerlerinden farklı belgeler istiyor olabilir; bunları kontrol ediniz!
- Erasmus staj hareketliliğini gerçekleştirirken hangi belgeleri sunmam gerekir?
Erasmus hareketliliğine başladıktan sonra, hibenizin %80’inin yatırılması için aşağıdaki üç belgeyi Ofise iletmelisiniz:
1-Katılım sertifikası nın varış kısmının staj yaptığınız kurum yetkilisi tarafından imzalanmış hali
2- “Before the Mobility” kısmı doldurulmuş ve üç tarafça (katılımcı, staj yeri, GSÜ) da imzalanmış staj anlaşması
3- Hareketlilik ülkesine gittiğiniz tarihi ispatlamak adına pasaportunuzun giriş ve çıkış damgalarının bulunduğu sayfası
- Erasmus stajına seçildim; ne zaman gitmem gerekiyor? İstediğim zaman gidebilir miyim?
Kural olarak Erasmus staj faaliyetinizin, ilgili proje döneminin sonuna kadar (izleyen takvim yılının Temmuz ayı sonu) tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolayısıyla stajınızı kendi istediğiniz tarihlere programlayabilirsiniz. Ancak bir staj yeri bulamıyorsanız veya staj yapmaktan vazgeçerseniz, soru #8’e bakmanızı rica ederiz.
- Mezun stajı nedir? Mezun olduktan sonra Erasmus stajı yapabilir miyim?
Mezun olmadan önce başvuruda bulunmak kaydıyla, öğrencilerimiz mezun olduktan sonraki 12 ay içinde Erasmus staj hareketliliği gerçekleştirebilirler. Ancak mezun olduktan sonra başvuruda bulunmanız mümkün değildir.
- Bölümümde staj zorunlu, Erasmus stajı yapabilir miyim?
Katılacağınız Erasmus stajının, zorunlu bölüm stajınızın yerine sayılıp sayılamayacağını, Erasmus bölüm koordinatörünüz le görüşmelisiniz.
- Erasmus staj hareketliliği sonunda hangi belgeleri sunmam gerekir?
Erasmus’tan döndükten sonra, hibenizde kesinti yapılmasını gerektiren bir durum olup olmadığının kontrolü ve hibenizin kalan %20’sinin yatırılması için, aşağıdaki belgeleri bize iletmelisiz:
1-Katılım sertifikası nın ayrılış kısmının da staj yaptığınız kurumun yetkilisi tarafından imzalanmış hali
2-(Varsa) değişikliklerin gösterildiği ve “After the Mobility” kısmı doldurulmuş staj anlaşması
3- Hareketlilik ülkesinden döndüğünüz tarihi ispatlamak adına, pasaportunuzun giriş ve çıkış damgalarının bulunduğu sayfası
- Hem öğrenim hem staj hareketliliğinden faydalanabilir miyim?
Aynı öğrenim seviyesinde her iki hareketlilik türünden de faydalanmanız mümkündür. Ancak dikkat etmeniz gereken iki husus vardır:
1. Öğrenim veya staj hareketliliğinden faydalanmış olmak, daha sonraki öğrenim veya staj hareketliliği başvurularınızda puan azaltımı yapılmasına sebep olmaktadır.
2. Bir öğrenim kademesinde Erasmus hareketliliğinde geçirilecek süre azami 12 ay olabileceğinden, öğrenim ve staj hareketliliği süreleri toplamı, bu süreyi geçemez. Örneğin, 8 ay boyunca öğrenim hareketliliği kapsamına yurt dışında bulunduysanız, en fazla 4 ay boyunca Erasmus stajı yapabilirsiniz.